„Hazádnak rendületlenül légy híve!“

4. Magysr Világtalálkozó

http://www.vilagtalalkozo.hu/  

Szeretettel meghívjuk Önt, Családját, Barátait és Ismerőseit a világ minden részéről a


VI. Magyar Világtalálkozó
rendezvénysorozatára, amelyre Budapesten, Ópusztaszeren,

Szegeden, Csengerben, Aranyosapátiban és más településeken
2016. május 13. és 22. között kerül sor.
 

A Szécsény TV riportja a
VI. Magyar Világtalálkozó Világfalú rendezvényéről

 

A világ minden részéből összesereglő magyarok fesztiválhangulatú találkozóján a kultúra, a közélet, a tudomány, a művészet, a civilszféra, az üzleti világ, a hitélet, és a sport szereplői mutatkoznak be. Kiemelt figyelem övezi az ifjúsági korosztályt és a magyarság iránt rokonszenvet érző, baráti kapcsolatokat ápoló külföldieket. A tíz nap tucatnyi helyszínének számtalan programjából minden korosztály kedvére válogathat. 

Az idei díszvendégek:  Latin-Amerika (kontinens), Őrvidék magyarsága (határon túli), Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (magyarországi);

Programok: http://www.vilagtalalkozo.hu/customPages/programajanlo-2?subSiteId=1

Szervező bizottság: http://www.vilagtalalkozo.hu/customPages/szervezobizottsag?subSiteId=1 

 

 MEGHÍVÓ
a VI. Magyar Világtalálkozó
DÍSZÜNNEPSÉGÉRE


Időpont: 2016. május 17. (kedd), 18 óra
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

 

 

„Hazádnak rendületlenül légy híve!“címmel, a Szózat vezérgondolatának szellemében a világ öt kontinenséről gyűlnek össze Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében a VI. Magyar Világtalálkozó résztvevői május 17-én, kedden este 18 órakor a világtalálkozó ünnepi gáláján. Jelen lesznek a Világtalálkozó díszvendégei, a  kontinens-díszvendége: Latin-Amerika, határon-túli díszvendége: Őrvidék, hazai díszvendége: Szabolcs – Szatmár – Bereg megye.

   Az egybegyűlteket a közélet neves személyiségei, a díszvendégek képviselői köszöntik, és rangos civilelismerések átadására is sor kerül. A kulturális gála keretében fellép a Délvidéki Magyarkanizsai Udvari Színház, a Csillagszeműek Táncegyüttes, a Bécsi Délibáb Táncegyüttes, Balázs Fecó Kossuth-díjas előadóművész, valamint Kovács Gábor muzsikus és ifj. Andorai Péter énekes.

      A közönséget az előtérben hazai díszvendégünk, Szabolcs- Szatmár – Bereg megyét képviselő Mátészalka és Kisvárda városok Világklubos csoportja fogadja, kóstolóval, zenével, tánccal, majd a díszteremben a Világtalálkozók történetét bemutató rövid film levetítése után  24  történelmi zászló érkezik a színpadra 24 nemzeti viseletbe öltözött zászlóvivővel.  A Himnusz felcsendülésében közreműködik a gálaműsor összes közreműködője.

     Ezt követően dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke nyitja meg a rendezvényt, majd a díszvendégek köszöntője következik. A köszöntők után mindig várva várt percei az ünnepségnek, a Világtalálkozó civil-elismeréseinek átadása. 

     Az elmúlt öt évben többek között olyan személyek vették át az elismerést, mint Kányádi Sándor, Sára Sándor, Jókai Anna, Böjte Csaba, Buzánszky Jenő, Duray Miklós,Bokor Balázs, Farkas Bertalan, Kozma Imre, Pozsgay Imre, Hg. Esterházy Antal, dr. Papp Lajos, dr. Szakály Sándor, Kassai Lajos, Mága Zoltán, Józsa Judit, Pitti Katalin,Tamás Gábor,Rúzsa Magdolna, Varga Miklós, a József Attila Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Nemzeti Színház társulata, az Omega Együttes és sokan mások.

       A Világ Magyarságáért közéleti és művészeti elismerést azok kapják, akik az összmagyarság összefogásának és nemzettudatának erősítése érdekében kiemelkedő munkát végeznek, hozzájárulnak a magyarság szellemi örökségének megmaradásához és az országok közötti civilkapcsolatok elmélyítéséhez. 2016-ban közéleti elismerést: George Pataki, New York állam volt kormányzója, prof. dr. Raffay Ernő történész, volt honvédelmi államtitkár, Balogh Sándor, a Magyar Afrikai Társaság elnöke, dr. Tuzson Tibor, az Óbudai Egyetem docense veheti át.

       A Világ Magyarságáért művészeti elismerést: Tímár Sándor, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas koreográfus, táncpedagógus és Tímár Böske táncművész, a Csillagszemű Táncegyüttes alapítói; Balázs Fecó, Kossuth-díjas dalszerző, előadóművész; a Magyarkanizsai Udvari Színház társulata nevében Andrássy Attila igazgató veheti át.

    A Tiszteletbeli Magyar címet minden évben azok a nem magyar származású személyek kapják, akik Magyarország és a magyarság javára hosszú idő óta végeznek értékes tevékenységet, Magyarország jó hírnevét erősítik.  E díjat az idén: Dr. Isolina Ugarte-Quiróz de Herrmann, a Magyarországi Iberoamerikai Közösség vezetője; Michael Chenoweth és Pamela Pierce, amerikai házaspár, magyar gyermekek pártfogói vehetik át.

      Az Összefogás a Magyarságért Díjat azoknak adományozzuk, akik a Panoráma Világklub jelmondata, a „határtalan összefogás értékeinkért” szellemiségét képviselve a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés érdekében tevékenykednek. Idén négyen vehetik át: Radda Mária és István, ausztriai magyar közéleti vezetők; Fedor Aliz, latin-amerikai közéleti vezető, a Venezuelai Világklub vezetője; Harmath Ilona és Bősze Ferenc, ausztráliai magyar közéleti vezetők, társklub elnökök, Vargáné Nagy Mária kulturális menedzser, Nyírbátori Társklub elnök.

    Valamennyi kitüntetett az elismerő oklevél mellé Józsa Judit erdélyi kerámiaszobrász „Életfa-kereszt – megmaradásunkért” című alkotását kapja.

        A kulturális gálaműsorban fellépnek: a Magyarkanizsai Udvari Színház művészei, a Csillagszemű Táncegyüttes, ifj. Andorai Péter énekes, Kovács Gábor muzsikus és a Bécsi Délibáb táncegyüttes. A Nagyváradi-Kis Anna Mária programigazgató rendezésében zajló est műsorvezetői: Dávid Viktória, Joó Géza és Szalóczy Pál.